Wednesday, October 1, 2014

Rasifiering - en förklaring.

Rasifiering. Ett ord som skapar känslor och river upp ångest. Jag tänker mig att med detta inlägg försöka klargöra begreppsdefinitionen till ett ord som används så frekvent i allt från sociala media till direktsända debatter, och förhoppningsvis lugna debatten något.

Kort begreppsförklaring: Rasifiering är en handling där någon tillskriver personer vars utseende inte överensstämmer med majoritetetnicitetens vissa stereotypa sociala egenskaper. Dessa kan såväl vara positiva stereotyper som negativa fördomar och är ofta orelaterat till faktisk härkomst.

Obsevera dock att inte heller den "positiva" stereotypiseringen är av godo. Positiv stereotypisering (Exempelvis: Alla vet att kineser är bra på matte.) skapar orimliga förväntningar och leder allt som oftast till dubbelbestraffning. Om en rasifierad individ faktiskt lever upp till de förväntningar som ålades denne erhåller hen inte lika mycket uppskattning som om samma handling skulle ha utförts av en individ som inte rasifieras. Skulle omvänd situation föreligga, att den rasifierade personen inte når upp till den avsedda förväntningen, bestraffas denna extra hårt för sitt misstag.

Liten fördjupning

För er som vill veta lite mer har jag gjort en sammanställning. Informationen är i första hand hämtad ur sociologiska skrifter, blogosfären och (social) media. Jag gör inga anspråk på korrektness i enlighet med någon myndighet, utan presenterar en subjektiv belysning av hur begreppet används i dagsläget.

Rasifiering är inte en identitet
Ironiskt nog används ordet "rasifierad" rätt ofta till att rasifiera. Formuleringar förekommer som exempelvis "du är rasifierad och därför x" eller "de rasifierade tycker y". Var försiktig med denna typ av formuleringar. Det blir väldigt lätt ytterligare ett marginaliseringsbegrepp och ärligt talat behöver vi inga fler begrepp som på utseendebaserade premisser (än en gång) grupperar ihop oss baserat på.. tja, i princip inga gemensamma nämnare alls. Den enda gången det finns en orsak att benämna hela grupperingen är i frågor rörande rasism, exempelvis "rasifierade [personer] utsätts varje dag för strukturellt förtryck".

Många är tveksamma till begreppet eftersom det skapar ytterligare en känsla av utanförskap, att inte höra till och en förnimmelse av "vi och dem". Att det existerar en hänvisning till begreppet "ras" gör inte direkt saken bättre. Med andra ord är begreppet rätt klumpigt för att beskriva individerna i sig, eftersom det inte säger något alls om våra egenskaper. Det är snarare ett begrepp som syftar till att påvisa något som drabbar oss. Försök istället att i möjligaste mån använda verbformen "X rasifierar Y" om du är osäker.

Rasifiering är en handling och en rasistisk sådan
Rasifiering utgör en handling. Det är med andra ord något som någon gör. Det indikerar en process som omotiverat likställer ett visst fysiskt utseende med vissa sociala egenskaper. Vi som drabbas är individer vars utseende avviker från normen. Personer som rasifieras blir rasifierade snarare än är rasifierade. Det är en mycket liten språkskillnad men inte desto mindre viktig. Detta eftersom ansvaret - och därmed skulden - för processen genom denna begreppsförskjutning inte längre ligger på individerna som rasifieras, utan på de som utför den aktiva handlingen - rasifiering.

Att rasifiera är att utsätta en annan person för en rasistisk handling. Det innebär inte nödvändigtvis att intentionen var rasistisk, att individen bakom är en rasist eller att individen som rasifierar ens är medveten om att hen rasifierar någon annan. Handlingen är emellertid icke desto mindre rasistisk. Om du blir upplyst av en rasifierad person om detta, ta det hela till dig och tänk på det nästa gång du hamnar i en snarlik situation.

Rasifiering handlar i första hand om utseende
Rasifiering är en utseendebaserad problematik. Det betyder att den drabbar individer vars utseende inte korresponderar etniskt med normen. Den gör inte skillnad på din kulturella tillhörighet eller dina kunskaper om majoritetskulturen. Rasifiering drabbar dig med andra ord på samma sätt, oavsett om du klev av planet från Ulan Bator för fem timmar sedan eller om du adopterades från Ulan Bator när du var fem timmar gammal.

Varför behövs begreppet?
Jag använder begreppet för att belysa en typ av rasism som jag och många med mig drabbas av i vardagen. Begreppet "rasifierade personer" använder jag slarvigt för att beskriva individer som råkar ut för samma problematik som jag, dvs. stereotypiseras baserat på utseende. Det är ett väldigt praktiskt samlingsbegrepp för att fånga upp mörkhyade, afrikaner, asiater, latinamerikaner, individer från mellanöstern, diskriminerade vita (ex. romer) och så vidare samt invandrade och adopterade dito från samtliga dessa grupperingar och fler därtill. Stereotyperna må vara olika, men marginaliseringen är densamma.

Slutligen vill jag lägga in en brasklapp. Jag är inte heller särskilt förtjust i begreppets estetiska utformning. Att termen ifråga ens innehåller ordet "ras" och att det ofta förekommer att individer använder begreppet för att just rasifiera gör mig illa till mods. Emellertid tycker jag att begreppet fyller en funktion i språket som behövts och inte tidigare funnits och tänker att ordets oslipade kanter nog med tiden mjukas upp med en god dos användning.

No comments:

Post a Comment